MASUDA Toshiya

写真a

Search Institutional Repository


Title

Professor

Laboratory location

Sugimoto Campus

Research Areas 【 display / non-display

Food science

Current Career 【 display / non-display

  • Osaka City University   Graduate School of Human Life Science   Human Life Science Course   Professor  

 

Published Papers 【 display / non-display

  • An oxidative coupling product of luteolin with cysteine ester and its enhanced inhibitory activity for xanthine oxidase

    Toshiya Masuda, ,Shoko Nojima, Yukari Miura, Sari Honda, Akiko Masuda,

    Bioorg. Medicinal Chem. Lett.,  25   3117 - 3119 2015.08

  • Bioactivity of alginetin, a caramelization product of pectin: Cytometric analysis of rat thymic lymphocytes using fluorescent probes

    Doi Sayaka, Kawamura Mina, Oyama Keisuke, Akamatsu Tetsuya, Mizobuchi Mizuki, Oyama Yasuo, Masuda Toshiya, Kamemura Norio

    PLOS ONE  15 ( 11 )  2020.11  [Refereed]

    DOI

  • Further Development of the Tin-Catalyzed Transcarbamoylation Reaction

    Ichikawa Yoshiyasu, Hasegawa Tomoyuki, Minami Takahiro, Sato Hiroshi, Morishita Yukinori, Ochi Rika, Masuda Toshiya

    SYNTHESIS-STUTTGART  52 ( 16 ) 2373 - 2378 2020.08  [Refereed]

    DOI

  • Total synthesis of exigurin: the Ugi reaction in a hypothetical biosynthesis of natural products

    Hosokawa Seijiro, Nakanishi Keisuke, Udagawa Yutaro, Maeda Mitsutoshi, Sato Seiya, Nakano Keiji, Masuda Toshiya, Ichikawa Yoshiyasu

    ORGANIC & BIOMOLECULAR CHEMISTRY  18 ( 4 ) 687 - 693 2020.01  [Refereed]

    DOI

  • Effects of Temperature on the Composition and Xanthine Oxidase Inhibitory Activities of Caffeic Acid Roasting Products

    Masuda Toshiya, Fukuyama Yuya, Doi Sayaka, Masuda Akiko, Kurosawa Shinichiro, Fujii Shigeyoshi

    JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY  67 ( 32 ) 8977 - 8985 2019.08  [Refereed]

    DOI

display all >>

Review Papers (Misc) 【 display / non-display

  • Can the polyphenols produced in roasting of coffee beans contribute to reduction of the risk of gout?

    Sari Honda, Masuda Toshiya

    Foods & Food Ingredients Journal of Japan  223 ( 4 ) 367 - 375 2018.11

  • not provided

    Akiko Masuda, Yuya Fukuyama, Sari Honda, Kayo Hidaka,Masuda Toshiya

    New Food Industry  60 ( 8 ) 1 - 6 2018.08

  • ポリフェノールによる食肉色素ミオグロビンの新鮮色の制御

    本田 沙理, 増田 晃子, 増田 俊哉

    食品資材研究会 ニューフードインダストリー  57 ( 11 ) 29 - 34 2015.11  [Refereed]  [Invited]

    CiNii

  • ポリフェノール、化学反応を基盤とする機能性物質 抗酸化反応から成分間反応まで

    本田 沙理, 増田 俊哉

    (公社)日本農芸化学会 化学と生物  53 ( 7 ) 442 - 448 2015.06  [Refereed]  [Invited]

  • ポリフェノール,化学反応を基盤とする機能性物質

    本田 沙理, 増田 俊哉

    公益社団法人 日本農芸化学会 化学と生物  53 ( 7 ) 442 - 448 2015  [Refereed]  [Invited]

     View Summary

    植物は,その生合成経路からさまざまなフェノール成分を蓄積している.それらは植物にとって,たとえばファイトアレキシンのような生物活性を有する物質として古くから研究対象になってきた.一方で,植物性食品におけるフェノール成分は,渋みやえぐみの原因物質とされ,それほど有用な物質とは考えられてこなかったが,フェノール成分が示す多様な機能が徐々に明らかになるにつれて,食品の重要な健康成分として認識されるようになった.今では,5大栄養素と食物繊維についで,第7栄養素といわれることもあり,その化学構造からポリフェノールという名称も定着した.ポリフェノールは,その構造的特徴から生体機能分子であるタンパク質などとの相互作用が起き,食品中のみならず生体系においてもさまざまな機能を発現する.なお,このような従来型の機能発現機構に加え,ポリフェノールの化学反応性の高さに由来する機能があり,これがポリフェノールの特徴ともいえる.本解説では,ポリフェノールの化学反応を基盤にした機能に焦点を当てる.

    CiNii

display all >>